רחוב הנזירות, שפרעם | شارع الراهبات, شفاعمرو - טכניון - החממה החברתית רחוב הנזירות, שפרעם | شارع الراهبات, شفاعمرو - טכניון - החממה החברתית

רים מוסטפא, פאיזה ח'ורי
ريم مصطفى، فايزة خوري

הרצאה והנחיה: אדר' רות ליברטי-שלו
תרגול: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
محاضرة وإرشاد: المهندسة المعماريّة روت ليبرتي-شاليـڤ
مساعدة تدريس: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

תרגום: דאר לילא הוצאה לאור
עריכה: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
ترجمة: دار ليلى للنشر والترجمة
تحرير المواد: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

מאדינה ועמארה: ארכיון אדריכלות ערבית | אביב 2019
أرشيف العمارة والمدينة العربيّة | ربيع 2019

העבודה בוחנת את רחוב הנזירות בעיר שפרעם, שפעם היה תוסס והיווה שוק שהביא לשגשוג כלכלי לעיר. בהסתמכות על אסיפת חומר היסטורי וסקירתו, אנו בוחנות נושאים אדריכליים של תקופות ששהו בארץ וכלכלת התקופות והשפעתם על השוק, על ידי בחינת חומרים אקדמיים אשר חקרו את נהושאים האלו באותן תקופות. בנוסף, העבודה נעשת על ידי למידת חוקים חברתיים וסימניהם ברחוב, אם זה בביקורים שנעשו בשטח ושיחות עם דיירים ובעלי עניין ברחוב. כמו כן ההבנה של משטר התקופות השונות וחקיקתם של חוקים שונים אשר השפיעו על היבטים שונים וגרמו לשינוים במושגים כמו 'בעלות', 'הון/רכוש', 'משרה' הצטפרו לדיון. חומרים אקדמיים אשר התמקדו בשפרעם באופן ספיציפי, כגון: עבודת הדוקטורט של עבר בדראן, תרמה בהבנה אדריכלית וטיפולוגית מעמיקה לצד מאמרים שסקרו את העניין בכלל כגון: ״הבית הערבי״ של רון פוקס.

تتناول هذه الوظيفة شارع الراهبات في مدينة شفاعمرو، الذي كان ذات يوم شارعًا نابضًا بالحياة، وكان سوقًا أدّى إلى ازدهار المدينة اقتصاديًّا. بالاعتماد على جمع ومراجعة المواد التاريخيّة، فحصنا مواضيع معماريّة خلال فترات مختلفة في البلاد، واقتصاد هذه الفترات وتأثيرها على السوق، وذلك من خلال فحص المواد الأكاديميّة التي درست هذه المواضيع خلال تلك الفترات. بالإضافة إلى ذلك، درسنا القوانين الاجتماعيّة ورموزها في الشارع، إن كان ذلك من خلال الزيارات الميدانيّة، والمقابلات مع السكّان وذوي الشأن في الشارع. بالإضافة إلى ذلك، أضفنا إلى النقاش فهم نظام تلك الفترات والتشريعات المختلفة التي أثّرت على جوانب مختلفة، وتسبّبت في تغيير مفاهيم مثل "الملكيّة"، "رأس المال/ممتلكات"، و"الوظيفة". أسهمت المواد الأكاديميّة التي تركّز بشكلٍ خاصّ على شفاعمرو، كمثل أطروحة عبد بدران، في الفهم المعماريّ والتصنيف بشكلٍ متعمّق، إلى جانب مقالات استعرضت هذا الموضوع بشكلٍ عامّ، مثل: "البيت العربيّ" لرون فوكس.