בין הרצוי למצוי | بين المنشود للموجود - טכניון - החממה החברתית בין הרצוי למצוי | بين المنشود للموجود - טכניון - החממה החברתית

רשא נגאר, מיסם דרובי
رشا نجّار، ميسم دروبي

הרצאה והנחיה: אדר' רות ליברטי-שלו
תרגול: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
محاضرة وإرشاد: المهندسة المعماريّة روت ليبرتي-شاليـڤ
مساعدة تدريس: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

עריכה: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
تحرير المواد: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

מאדינה ועמארה: ארכיון אדריכלות ערבית | אביב 2019
أرشيف العمارة والمدينة العربيّة | ربيع 2019

בנייה מקומית זו המשקפת את פני הארץ והחברה המסורתית שרווחה כאן במשך מאות שנים נושאת ערכים תרבותיים, אסתטיים וגיאוגרפיים ייחודיים שאבדו לנו לחלוטין עם השנים. תהליכים גיאופוליטיים, תהליכי עיור ופרוור ושינויים בחברה הערבית, מאיימים כיום על המשך קיום של גלעיני הכפרים הנמצאים בתהליך מתמשך של הרס וטשטוש (שימור 'רוח המקום' של כפר ערבי מסורתי, 2011).
עבודת המחקר שלנו מתייחסת לגלעין הכפר הישן של העיר טייבה במשולש, וספיציפית לרחוב "אלחארה" שהיה פעם חלק בלתי נפרד ממרכז העיר וננטש כתוצאה מהגירת התושבים לשכונות החדשות בפריפריה, והזדקנות האוכלוסייה שנשארה במקום.
העבודה שלנו חוקרת את הנראות של המצב הקיים כיום ברחוב אלחארה, ומחפשת אחרי הסיפור של המקום. במשך העבודה נערכו הרבה ראיונות ופגישות עם תושבים, מחרב של ספר שנכתב על העיר ומהנדס העיר.

تحمل العمارة المحليّة، التي تعكس شكل البلاد والمجتمع التقليديّ السائد فيها على مدى مئات السنين، قيمًا ثقافيّة وجماليّة وجغرافيّة مميّزة فُقدت تمامًا مع مرور السنين. تشكّل السيرورات الجيوسياسيّة، وسيرورات التمدين وتضخّم الضواحي، والتغييرات في المجتمع العربيّ، تهديدًا على استمرار وجود أنوية القرى التي تمرّ بسيرورة هدم وطمس متواصلة (المحافظة على "روح المكان" في القرية العربيّة التقليديّة، 2011).
يتطرّق بحثنا لنواة القرية القديمة لمدينة الطيبة في المثلّث، وتحديدًا شارع "الحارة" الذي كان ذات مرّة جزءًا لا يتجزّأ من مركز المدينة وهُجر نتيجة هجرة السكّان نحو الأحياء الجديدة في الأطراف، والتقدّم في عمر السكّان الذي بقوا في المكان.
يتناول بحثنا مرئيّة الوضع القائم اليوم في شارع الحارة، ويبحث عن قصّة المكان. خلال إجراء البحث، أجريت العديد من المقابلات واللقاءات مع السكّان، ومع مؤلّف كتاب عن المدينة، ومع مهندس المدينة.