בית ספר נזירות נצרת בחיפה | مدرسة راهبات الناصرة، حيفا - טכניון - החממה החברתית בית ספר נזירות נצרת בחיפה | مدرسة راهبات الناصرة، حيفا - טכניון - החממה החברתית
סטודנטים/יות طلاب/طالبات

ג'ולי חביב, דימה טנוס, גל מימון, אסכנדר סעיד
جولي حبيب، ديمة طنّوس، جال ميمون، إسكندر سعيد

הרצאה והנחיה: אדר' רות ליברטי שלו (טכניון), ד"ר עידו שחר (אונ' חיפה)
תרגול: אדר' שאדן חאמד
محاضرة وإرشاد: المهندسة المعماريّة روت ليبرتي-شاليـڤ (التخنيون)، د. عيدو شاحار (جامعة حيفا)
مساعدة تدريس: المهندسة المعماريّة شادن حامد

עריכה: אדר' שאדן חאמד
تحرير المواد: المهندسة المعماريّة شادن حامد

הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, טכניון | המחלקה ללימודי המזה"ת והאסלאם, אוניברסיטת חיפה (בתמיכת החממה החברתית בטכניון)
كلية الهندسة المعماريّة وتخطيط المدن، التخنيون | قسم دراسات الشرق الأوسط والإسلام، جامعة حيفا (بدعم الدّفيئة الاجتماعيّة في التخنيون)

תרבות, חומר, טכנולוגיה: (לקראת) ארכיון אדריכלות ערבית | חורף 2021/2022
حضارة، مادة، تكنولوجيا: (نحو) أرشيف العمارة العربيّة | شتاء 2022/2021

העבודה עוסקת בבית הספר נזירות נצרת בחיפה. נזירות נצרת הוא ממסד נוצרי אשר נוסד בצרפת ב-1822 שנועד לסייע ולקדם את החברה בכל מיני מקומות ברחבי העולם, כך שאחד מהמקומות היה פלסטין. העבודה חוקרת את הממסד הדתי, פורסת אותו, ומתמקדת בבית הספר בחיפה, במיוחד במבנה הישן שלו (שכיום משמש כבית הספר היסודי). ע"פ מוסד נזירות נצרת, בית הספר הוקם בשנת 1911 כדי לסייע לאוכלוסייה שהייתה אז בארץ שרובה היו ערבים. העבודה מעלה לדיון את סוגיית הדת ביחס לבית הספר ולאוכלוסייה שהוא שירת ומשרת עד להיום. אשר מסתמכת על סקירה היסטורית לממסד, חקירת טיפולוגיית הבנייה, פריסת החזון של בית הספר ואופי הלימודים שחוו התלמידים. בחקירה שלנו הסתמכנו על מקורות היסטוריים, עבודות אקדמאייות, ספרים שונים, עיתונאות, ארכיון המדינה, הארכיון של בית הספר, ביקור במקום, וראיונות עם המייסידים, הנהלת בית הספר, ותלמידים שלמדו שם בתקופות שונות.

تتناول هذه الوظيفة مدرسة راهبات الناصرة في حيفا. راهبات الناصرة هي مؤسّسة مسيحيّة تأسّست في فرنسا في سنة 1822، بهدف مساعدة المجتمع وتعزيزه في عدّة أماكن حول العالم، وكانت فلسطين إحدى هذه الأمكنة. تدرس هذه الوظيفة وتحلّل المؤسّسة الدينيّة، وتركّز على المدرسة في حيفا، وخصوصًا على مبناها القديم فيه (الذي يُستخدم اليوم كمدرسة ابتدائيّة). وفقًا لمؤسّسة راهبات الناصرة، أُنشئت المدرسة في سنة 1911 بهدف مساعدة المجموعة السكّانيّة التي كانت في البلاد آنذاك، والتي كان معظمها من العرب. تناقش هذه الوظيفة موضوع علاقة الدين بالمدرسة، وتبحث نمط البناء، وانتشار رؤية المدرسة، وطابع التعليم وفقًا لتجربة التلاميذ. اعتمدنا في دراستنا على مصادر تاريخيّة، ووظائف أكاديميّة، وكتب مختلفة، وعلى الصحافة، وأرشيف الدولة، وأرشيف المدرسة، وزيارة المكان، ومقابلات مع المؤسّسين وإدارة المدرسة وتلاميذ تعلّموا فيها في فترات مختلفة.