רחוב תאופיק זיאד | شارع توفيق زياد - טכניון - החממה החברתית רחוב תאופיק זיאד | شارع توفيق زياد - טכניון - החממה החברתית

דורין אבו נסאר, אמארה סבאג
دورين أبو نصّار، أمارة الصبّاغ

הרצאה והנחיה: אדר' רות ליברטי-שלו
תרגול: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
محاضرة وإرشاد: المهندسة المعماريّة روت ليبرتي-شاليـڤ
مساعدة تدريس: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

עריכה: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
تحرير المواد: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

מאדינה ועמארה: ארכיון אדריכלות ערבית | אביב 2019
أرشيف العمارة والمدينة العربيّة | ربيع 2019

רחוב תאופיק זיאד התאפיין בעבר בהיותו חלק מאזור פריפריאלי חיצוני לעיר נצרת. לאורך הזמן הרחוב עבר תהליך התפתחות שהפך אותו לרחוב מרכזי ומשמעותי שמהווה רחוב ראשי, שקושר בין מרכז עירוני חדש למרכז העיר העתיקה הישן של נצרת. הוא מהווה אחת הכניסות העיקריות לעיר. חיבור זה מציע סקירה של המידע הנאסף מהמקורות השונים והצלבתם, ומנתח את מצב הרחוב הנוכחי על מנת ללמוד את השכבות ההיסטוריות שבהם הוא עבר. היחסים בין הבנוי לפנוי שמשקפים את התפתחות הרחוב ומסמנים את המקומות שעתידם עוד להתפתח. החיבור עוסק בסוגית השתנות מעמד הרחוב מבחינה חברתית וכלכלית, דרך בחינת דפוס החיים של תושבי העיר נצרת שהולך ומשתנה עם הזמן.

تميّز شارع توفيق زيّاد في الماضي بكونه جزءًا من منطقة خارجيّة بعيدة عن مركز مدينة الناصرة. مع مرور الوقت، مرّ الشارع بسيرورة تطوّر حوّلته إلى شارع مركزيّ وهامّ وبمثابة شارع رئيسيّ، يربط المركز المدينيّ الجديد للناصرة بمركز ها القديم. يشكّل الشارع أحد المداخل الأساسيّة للمدينة. يقدّم هذه النصّ مسحًا للمعلومات التي تمّ تجميعها من المصادر المختلفة والتي يمكن من خلال تقاطعها تحليل الوضع الحالي للشارع ودراسة طبقاته التاريخيّة المختلفة التي أثّرت عليه. تعكس العلاقة بين المبنى والشاغر تطوّر الشارع وتشير إلى المواقع التي ستتطوّر مستقبلًا. يبحث هذا النصّ مشكلة تغيّر مكانة الشارع من ناحية اجتماعيّة واقتصاديّة، من خلال فحص نمط حياة سكان مدينة الناصرة الآخذ بالتغيّر مع الوقت.