רחוב פאולוס השישי | شارع بولس السادس - טכניון - החממה החברתית רחוב פאולוס השישי | شارع بولس السادس - טכניון - החממה החברתית

אמיר זועבי, פארוק קרואני
أمير زعبي، فاروق قرواني

הרצאה והנחיה: אדר' רות ליברטי-שלו
תרגול: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
محاضرة وإرشاد: المهندسة المعماريّة روت ليبرتي-شاليـڤ
مساعدة تدريس: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

תרגום: דאר לילא הוצאה לאור
עריכה: אדר' שאדן חאמד, אדר' ג'וד ג'באלי
ترجمة: دار ليلى للنشر والترجمة
تحرير المواد: المهندسة المعماريّة شادن حامد، المهندسة المعماريّة جود جبالي

מאדינה ועמארה: ארכיון אדריכלות ערבית | אביב 2019
أرشيف العمارة والمدينة العربيّة | ربيع 2019

העבודה חוקרת את התפתחות העיר נצרת ורחוב פאולוס השישי בהתבססות על תיעוד בתצלומים, ציורים, גלויות וסיפורים (כתובים ובע“פ) שאספנו מארכיונים פרטיים וציבוריים, מהארץ ומהעולם. לאחר התבוננות וניתוח של תיעודים אלו, מיפינו אותם על גבי המפה בכדי להבין את שלבי ההתפתחות של הרחוב ולקבל תמונה ברורה יותר של מה תועד יותר – ולמה. מתוך החומרים שאספנו מהארכיונים השונים הבחנו שישנו ניסיון לשווק את העיר נצרת כלפי חוץ. מלון הגליל הכין 10 גלויות בשיתוף פעולה עם הצלם המקומי פאדיל סאבה – תפקידם היה לשווק את המלון לעולי הרגל, לשווקה כעיר תיירותית מרכזית בארץ ובעולם. סדרת הגלויות של מלון הגליל גרמו לנו להבין שלפעמים ישנו עיוות של המציאות לצרכים מסויימים – שיטות תיעוד שונות למטרות שונות – מביניהם שיווק. הציור שבגלויה כיווץ כ2.5 ק“מ (אורכו של הרחוב) ויצר דימוי חדש לעיר ולרחוב – נצרת, והרחוב, בעיקר, כמקבץ של אתרים היסטוריים-דתיים חשובים.

تبحث هذه الوظيفة في تطوّر مدينة الناصرة وشارع بولس السادس اعتمادًا على توثيق صور ورسوم وبطاقات بريديّة وقصص (مكتوبة وشفهيّة)، قمنا بجمعها من الأرشيفات الخصوصيّة والعموميّة، من البلاد والعالم. بعد التأمّل في هذه التوثيقات وتحليلها، قمنا برسم خريطة فوق خريطة المدينة لفهم مراحل تطوّر الشارع والحصول على صورة أكثر وضوحًا حول ما تمّ توثيقه أكثر- وما السبب في ذلك. من خلال المواد التي جمعناها من الأرشيفات، لاحظنا محاولة لتسويق مدينة الناصرة للخارج. أعدّ فندق الجليل 10 بطاقات بريديّة بالتعاون مع المصوّر المحليّ فضيل سابا- دور هذه البطاقات كان تسويق الفندق للحجّاج، وتسويق الناصرة كمدينة سياحيّة مركزيّة في البلاد والعالم. جعلتنا سلسلة البطاقات البريديّة لفندق الجليل نفهم أنّ طرق التوثيق المختلفة تخدم أهداف مختلفة، وأنّ الواقع يُعرض، في بعض الأحيان، بطريقة ""مشوّهة"" بهدف تلبية احتياجات معيّنة، ومن بينها التسويق. قلّصت الرسمة في البطاقة أكثر من 2.5 كلم (طول الشارع) وكوّنت صورة جديدة لمدينة الناصرة وللشارع، بالأساس، كمجمّع لمواقع تاريخيّة ودينيّة هامّة.