מעורבות בקהילה - טכניון - החממה החברתית מעורבות בקהילה - טכניון - החממה החברתית

הפקולטה לרפואה של הטכניון יזמה הקמת מרכז בריאות בין-תחומי לימודי בניהול סטודנטים בפיקוח מקצועי צמוד, המיועד לתת מענה לקהילות אשר קשה עליהם הגישה לטיפול וקידום בריאות, אם בשל מעמד מיוחד (כגון נוער רחוב ונוער להט״ב), או בשל העדר אמצעים. פרויקט זה יוצר חיבור בין אוכלוסיית הסטודנטים לרפואה ואחרים עם המרקם העירוני והאוכלוסייה שישרתו בעתיד. המרכז עובד בתיאום עם קופות החולים, אירגוני הרווחה והבריאות של העיר, עמותות ואירגוני שטח אחרים באזור.

מטרה קהילתית ולימודית: הקמת המרכז בבית הקרנות, בלב שכונה הדר המתפתחת ויצירת מסגרת למעורבות חברתית משמעותית תביא ללא ספק, אנרגיות, יזמות וערכיות למקום. המרכז יהווה מקום להתנסות מעשית תוך שיתוף פעולה בין-מקצועי ומעורבות עם הקהילה על מנת לשפר את הבריאות והרווחה. המרכז יהווה שדה קליני חינוכי בו סטודנטים ממקצועות הבריאות, יפתחו מיומנויות קליניות וילמדו לעבוד בצוות רב-תחומי הכולל סטודנטים ואנשי סגל מתחומי הרפואה סיעוד, עבודה סוציאלית, חינוך, ומקצועות בריאות נוספים. בנוסף, סטודנטים ממקצועות כגון ארכיטקטורה והנדסה ישתלבו בפרויקט כדי לפתח במקום מרכז קהילתי ולהוות דוגמה לעבודה משותפת של בעלי מקצוע מתחומים שונים לקידום בריאות: ״בריאות כוללת בריאות חברתית, כלכלית, נפשית, רוחנית וגופנית ולא רק העדר מחלה״ – ארגון הבריאות העולמי 2010. כל הפעילות תעשה במשולב עם תכניות הלימודים של הסטודנטים ובפיקוח מלא. הפעילות הנוספת המתוכננת במרכז כוללת חינוך לבריאות ,פעילויות רווחה ואירועים בקהילה (outreach) להרחבת ההשפעה המטיבה של המרכז על הסביבה ושיפור הבריאות הכללית של האוכלוסיות באזור.

במסגרת זו נעשו מספר פרויקטים:

    קשר עם קשישים: פרויקט ״לב השכונה״ המבוסס על שותפות בין קשישים בשכונה לבין הסטודנטים אשר יחד עובדים לפיתוח מגוון פעילויות לקידום בריאות והפגת הבדידות כולל: תזונה נכונה, פעילות גופנית למניעת נפילות, אוריינות דיגיטלית (שימוש במחשב לכניסה לאתר קופת חולים, מציאת מידע חשוב, גישה לשירותים כגון בנק, קניות ועוד, ואפשרויות קשר עם בני משפחה וחברים). התכנית מתמקדת בשכונות קריית אליעזר וקריית אליהו הנמצאות במערב חיפה.
    חונכות עם תלמידי בית ספר מקהילת מבקשי המקלט בשכונת הדר, בשיתוף עמותת "אלף", במסגרת החונכות הסטודנטים תמכו בילדים ובנערים, סייעו בהכנת שיעורי בית וליוו את החניכים באתגרים הרבים של היותם ממשפחות מבקשי מקלט: פער לימודי, כלכלי, חברתי ועוד.
    פרויקט עם אנשים עם מוגבלות נפשית: ״רואים בראש אחר״ ו"סוכני בריאות" הינו פרויקט שנועד ליצור חוליה המקשרת בין מתמודדים עם מחלות נפשיות לצוות המטפל. במסגרת הפרויקט, הסטודנטים מקדמים את הנגשת הידע בתחום אורח חיים בריא ומידע רפואי רלוונטי למחלה ולטיפול, יחד עם המתמודדים, תוך מתן כלים להתנהלות מול גורמי סמכות/רופאים,  עם דגש על החשיבות הטמונה בלקיחת חלק פעיל ואחראי בניהול הטיפול.

המעורבות השנה לבשה אופי ייחודי לאור מצב הקורונה, שהצריך התאמות ייחודיות כגון קשר באמצעות הטלפון, מפגשים בחללים מותאמים ועוד.

  • רפואה
  • רות מרגלית
  • מעורבות בקהילה
  • תש"פ