אולפן 2 - טירת כרמל - טכניון - החממה החברתית אולפן 2 - טירת כרמל - טכניון - החממה החברתית
  • ארכיטקטורה ובינוי ערים
  • ד"ר ארכ' דלית שך פינסלי, ד"ר אפרת איזנברג, ארכ' נאוה קיינר-פרסוב ודנה שבח
  • נושא: תכנון
  • תשע"ה
  • טירת כרמל, Israel

אולפן 2 הוא השני בסדרה של שלושה אולפנים במסלול לתכנון עיר ואזור. אולפן זה עוסק בפיתוח שכונות העיר והאולפן היחידי שמתמקד במרכיבים הפיזיים של תכניות בינוי עיר, תב"ע, על מגוון מאפייניהם והשפעותיהם המרחביות על הסביבה הבנויה. באולפן זה התנסו הסטודנטים בלימוד והבנה של תהליך פיתוח תכנית תב"ע ויצירת מסמכי התכנון הנלווים לו: תשריט, תקנון ונספחים.

השנה התמקדנו באולפן בפיתוח שכונות ואזורי תכנון מקומיים מגוונים בעיר טירת כרמל. טירת כרמל השייכת למחוז חיפה, ממוקמת בין המורדות המערביים של הר הכרמל לבין הים התיכון, דרומית לחיפה בסמוך לכביש 4 ,וכוללת בתוכה רצועת חוף באורך של 6.2 ק"מ.

פיתוח תכנית תב"ע מתמקד בקנה המידה המקומי ודורש הבנה טובה של אזור התכנון האפשרויות הגלומות בו וצרכיו. בתחילה, למדו הסטודנטים את המקום, מגוון השכונות מהן מורכבת העיר, והשטחים הנוספים בהם ניתן לפתח שכונות חדשות בעתיד. במסגרת האולפן למדו הסטודנטים על תהליך התכנון כפי שהוא קיים היום במערכת התכנונית בארץ, ובנוסף למדו דרכי חשיבה חדשות לפיתוח שכונות עירוניות, ועסקו בנושאים מגוונים נוספים הקשורים לפיתוח תב"ע, כגון: לימוד מהקיים בעולם על אסטרטגיות חדשות לפיתוח תכניות בינוי עיר, טכנולוגיות חדשות ואופן שילובן בתהליך התכנון, תהליכי התחדשות עירונית הפורצים את גבולות הקיים ומשדרגים אזורים קיימים בעיר, פיתוח סביבות עירוניות ירוקות ומשמעותן, השפעת תכנית תמ"א 38 על הפיתוח הפיזי השכונתי, ומגוון רחב של נושאים שעלו לאורך הדרך. באולפן זה בחרנו לשלב חשיבה מבוססת GIS לפיתוח תכנית תב"ע, חשיבה אשר העשירה באופן ניכר את יכולות הסטודנטים ואת רמת התוצר התכנוני.

הסטודנטים עבדו בצוותי תכנון והפיקו שמונה תכניות תב"ע שונות מאוד זו מזו במטרות וביעדים, במתודולוגיה ובשפת התכנון. בעבודה הושם דגש רב על חשיבה פורצת דרך המאתגרת את תהליך התכנון. לכן, העבודות המוצגות כאן, מכילות התייחסויות גם להיבטים שבדרך כלל אינם באים לידי ביטוי ביצירת תב"עות עכשוויות. בשמונת הפרויקטים המוצגים כאן ניתן להבחין במרכיבי תב"ע חדשניים המבקשים לתת מענה לחזונות עירוניים-שכונתיים בדגש חברתי וקהילתי, תכנון שכונות ברות-קיימא, כאילו בעלות אופי חקלאי או כפרי, כמו גם שימוש באמצעים תכנוניים
שאינם נהוגים בישראל כמו תכנון שכונתי מבוסס LEED ושיטת ה- Code Based Form ,ופיתוח חשיבה חדשנית כתחליף לתכנית תמ"א 38.

צילום: שרה איקו, רישיון CC BY 2.5